Perintah Kawalan Pergerakan 3.0

13 July, 2021

Presiden PEKEMA Datuk Hj Zainuddin Abd Rahman memberikan penyataan jelas tentang komitmen dan tanggungan, juga kesan-kesan negatif yang sedang ditanggung oleh kesemua ahli PEKEMA akibat dari MCO yang berpanjangan ini.
Berikut adalah kenyataan oleh Datuk Hj Zainuddin Abd Rahman;
“PEKEMA kini mempunyai 177 bilangan anggota dan mempunyai komitmen bulanan melebihi RM35 juta dalam kos operasi tetap untuk mengekalkan rangkaian peniaga diseluruh negara. Dan persatuan ini tidak dapat menanggung beban operasi yang melebihi dua bulan tanpa ada penjualan.
Jika situasi ini berlarutan, kita harus mengurangkan biaya tenaga kerja (gaji) atau mungkin mengurangi jumlah pekerja. Kami juga mempunyai hutang tinggi sebanyak RM1.8 bilion di kalangan ahli kami dari segi inventori (stok).
Secara purata, setiap anggota mempunyai komitmen bulanan sebanyak RM200,000 (gaji, utiliti dan sewa). Dari jumlah itu, RM24 juta sebulan diperuntukkan untuk membayar gaji yang melibatkan lebih daripada 9,000 kakitangan di seluruh anggota PEKEMA.
Pada 1 Mac, Pekema mempunyai lebih daripada 18,000 kenderaan yang belum terjual, tidak termasuk stok masuk dari pembekal di United Kingdom dan Jepun.
Apabila kami mengimport kereta dari UK dan Jepun, kami harus membayar pembekal. Dan biasanya mengambil masa sekitar tiga bulan untuk kenderaan tiba di negara ini dengan penghantaran.
MCO sekarang akan menjadikan keadaan lebih sukar kerana bilik pameran terpaksa ditutup dan orang ramai tidak berkunjung.
Sehingga kini, katanya, anggota Pekema telah menyumbang lebih dari RM2.8 bilion kepada Kumpulan Wang Amanah Dana Automotif Bumiputera (KWADAB) dengan memanfaatkan yuran permit diluluskan sebanyak RM10,000 yang dibayar kepada kerajaan untuk setiap kenderaan yang diimport.
Kami berharap pemerintah mempertimbangkan kami untuk memanfaatkan dana tersebut sebagai alat bantuan kewangan untuk membantu kami mengatasi masa yang mencabar ini.”
KWADAB ditubuhkan pada tahun 2010, dan ia adalah untuk membantu usahawan Bumiputera dalam industri automotif, terutama bagi ahli Pekema untuk mengembangkan perniagaan mereka.
Kami percaya situasi ini tidak hanya ditanggung oleh ahli PEKEMA sahaja malah industri automotif kini berada didalam situasi yang amat membimbangkan dan boleh dikatakan getir jika masih tiada inisiatif dan bantuan yang disalurkan bagi mengekalkan tahap rangkaian perniagaan automotif yang sihat di Malaysia.